Najděte si novou oblíbenou sladkost

Spousta lidí má rádo čokoládu, kterou se odměňují. Hodně toho ukazuje na to, že po jejím zkonzumování dochází k vylučování hormonu štěstí. Dobrá zpráva, čokoládu můžete jíst i nadále. Čas od času. Možná špatná zpráva: budete se muset výrazně specializovat. Základní pravidlo zní takto: obsah kakaa nejméně 80procent, žádné přísady a jeden řádek jako odměna ( ten menší řádek, aby bylo jasno :-)). Tak si zabezpečíme, že bude obsahovat co nejméně cukru a dalších nesmyslů a její množství budeme moci kontrolovat. Zdá se vám příliš hořká? Je to možné, je to tím množstvím kakaa a absencí hromady cukru. Nebojte, za chvilku si zvyknete a zjistíte, jaká je to lahůdka. A když se vám náhodou někdy v ruce objeví kostička mléčné čokolády, přijde vám šíleně sladká a divně mazlavá. Najednou budete mít pocit, že toho cukru a tuku je tam víc, než je zdrávo a to je rozhodně pravda. To samé bude platit i v případě jiných sladkostí a dezertů, moučníků atd. Pryč s cukrem.

Sežeňte si nějaký druh surových ořechů, které jste nejdedli. Ořechů je spousta druhů a jsou v zásadě dobrým zdrojem tuků a bílkovin. Budete se divit, jak se svou chutí liší.

A nakonec jeden recept na bílkovinovou bombu, ale zdravou bílkovinovou bombou..

Tvarohový koláč :
- 8-10 porcí, cca 20g bílkovin na jednu 
- 500 g tvarohu ( nejlépe 40 procent tuku )
- Pokud chcete a máte, tak dvě lžíce proteinového prášku, nejlépe vanilkového
- 5 vajec
- Trocha citronové kůry
- Skořice
- 2 hrstí lesních plodů dle chuti, nebo jakékoliv ovoce

Troubu s horním i dolním ohřevem předehřát na 200 stupňů. Tvaroh, prášek, vejce a citronovou kůru smíchejte , směs vylejte do malé formy o průměru cca 20 Cm vyloženou pečícím papírem a rovnoměrně rozetřete. Bohatě posypeme skořicí a 30 minut péct v troubě. Nechte vychladnout a pak ozdobil lesními plody, nebo vámi připravené ovoce. Uchovejte v chladničce