Kupte si nový druh ovoce

Byl někdo z vás na začátku výzvy odpůrcem ovoce a zeleniny? I to je možné a doufám, že se vám během výzvy podařilo to změnit. I když se nechceme cpát ovocem od rána do večera - tedy ovocných cukrem - správná porce ve správný čas dodá tělu nejen energii, ale i spoustu živin a je i velmi osvěžující. Vydejte se dnes do nějakého dobře vybaveného supermarketu a vyzkoušejte nějaký nový druh ovoce, který jste ještě nikdy neochutnali. Neomezuje se a vyberte si, co váz zaujme. Dnes je takový výběr ovoce z různých oblastí, že ani nevíme, jak to vypadá a co se z toho jí, nebo jak to má vlastně zralé vypadat.
Pár takových tipů - najděte si na internetu dostupné druhy u nás a vyberte si dva, tři, pět, o kterých si přečtete, jak mají vypadat zralé, jak se konzumují a co blahodárného nám mohou přinést.

Pár druhů vám nabídnu - Mučenka jedlá, známá pod názvem maracuja - trochu scvrklé na pohled, ale mimořádně vydatné. Dokonce jim připisují antidepresivní účinky. Jejich chuť je spíš nakyslá, než sladká, ale o to víc, je osvěžující. Granátová jablka - myslím, že celkem známé ovoce, které má v názvu jablko, ale s jablkem nemá opravdu nic společného. Jejich červená jádra mohou způsobit červené fleky. Jsou také lehce nakyslé, a nasládlé tak akorát, ale musí být zralá. Jadérka se jen vyloupou a s chutí do toho. Pro vás, kteří mají rádi sladké, tak je ideálním druhem ovoce kaki - je mimořádně sladké, ale musí být zralé, jinak je jeho chuť trpká až štiplavá a může vám připadat, že vám “ tuhne” jazyk. To je známka ale opravdu nezralého plodu. Když je kaki zralé, je opravdu slaďouké a jí se celé i se slupkou, která je tužší a křupavá. Kaki má i odrůdou sharon. Úžasné jsou i papáje . Jejich dužniny se dá jíst samotná, ale i s pár kapkami citronové šťávy a nebo se jí společně s jadérky. Ta jsou pikantně pálivá a obsahují mimořádně mnoho vitamínů.

Ještě jeden malý seznam, kde možná najdete názvy, které ani nevíte, jak přečíst :-)

1) Papaya připomíná tykev, má ale měkkou slupku i dužninu, uprostřed s černými zrníčky. Je medově sladká a často ji seženete i sušenou. Papayu rozřízněte, vydlabejte, a zbavte zrníček. Hodí se do salátů i smoothie.

2) Pitahaya nebo také dragon fruit je plod kaktusů. Má sytou růžovou slupku a uvnitř měkkou bílou nebo narůžovělou dužninu s malými černými semínky. Má nasládlou chuť připomínající melou. Pitahayu jezte lžičkou nebo dužninu vyloupněte, pokrájejte na kousky a přidejte do ovocného salátu nebo snídaňové kaše.

3) Kiwano se sice řadí mezi zeleninu, uvnitř je ale sladké. Chuť připomíná kiwi s okurkou. Hrbolatou slupku rozřízněte a lžičkou vydlabejte zrníčka se zelenou dužninou, která má konzistenci želé. Přidejte do bílého jogurtu nebo kaše.

4) Zlaté kiwi bude je sladší než to zelené. Bude proto chutnat těm, kterým vadí kyselá chuť u zeleného kiwi. Dužnina má zeleno-žlutou až žlutou barvu. Jezte ho jako klasické kiwi. Plátky hezky dozdobí i korpus dortu.

5) Passion fruit nebo tzv. Maracuja je kulatý plod s tvrdší slupkou. Uvnitř najdete měkká zrníčka se sladkou žlutou dužninou. Plody jednoduše rozkrojte a vydlabejte lžičkou. Výborné jsou do bílého jogurtu.

6) Granátové jablko obsahuje kolem 70 % vody a uvnitř má sytě rudá až růžová zrníčka. Jablka poválejte, rozřízněte a vyklepejte sladká zrníčka. Slupka i blanky mezi zrníčky mají hořkou chuť. Hodí se do smoothie, na zdobení dezertů i do salátu s masem či k sýrům.

7) Karambola má tvar hvězdice, proto se nejčastěji používá ke zdobení koktejlů nebo ovocných salátů. Pokud ji chcete sníst, okrájejte tvrdší slupku a zbavte ji semen. Chuťově připomíná sladší okurku a jablkem

8) Rambutan jsou malé kulaté plody s měkkými ostny. Slupka je křehká a uvnitř objevíte bílý gelovitý plod připomínající nasládlé liči. Uprostřed je tvrdé semeno, které se nekonzumuje.

9) Mangostan je jeden z nejchutnějších druhů ovoce. Má kulatý tvar a tvrdou slupku, po nakrojení jej otevřete. Uvnitř se skrývá sladký bílý plod připomínající stroužky česneku. Dužnina je sladká, připomíná chuť broskví. Semena se dají jíst až po upražení.

10) Physalis (mochyně) má tvar lampionků. Uvnitř je žlutý až oranžový kulatý plod. V chuti připomíná sladší angrešt. Používá se na dozdobení dezertů, koktejlů a je možné ji přidat i do džemů a marmelád.

11) Kumquat je malé citrusové ovoce ve tvaru podlouhlých oválků. Má oranžovou barvu a vzhledem připomíná miniaturní pomeranče. Jí se společně i se slupkou. Nakrájejte ho na kolečka a přidejte do ovocného salátu. Nebo se z něj dá připravit i domácí džem.