Když se dva perou ostatní jen civí…aneb k pomoci stačí i málo.

Zhruba před 5 týdny proběhla médii zpráva o napadení mladého muže dvěma agresory na stanici Fügnerova v Liberci.

To by bohužel v těchto místech nebylo asi nic úplně neobvyklé, pokud by to bylo v noci... a ne ráno kdy bylo okolo mnoho lidí.

A právě skutečnost, že byla okolo spousta svědků a nikdo jakýmkoliv způsobem nezasáhl je na tom nejhorší. Proč?

Je dobré hned na začátek říci, že to, že lidé ignorují (nebo hůř třeba natáčejí rvačku a povzbuzují aktéry nemůže už asi nikoho překvapit... spíše zklamat...)
Byl to ukázkový příklad tzv. "BY STANDER EFFECT". Zjednodušeně řečeno, čím víc lidí přihlíží nouzové situaci (a je jedno, jestli je to autonehoda, zdravotní potíže nebo napadení...) tím je menší šance, že někdo zasáhne a pomůže.
Je to přístup lidí ve dvou rovinách. Ta první je, že si většina lidí řekne, že když jsou tam další svědci, tak určitě někdo jiný zasáhne.
Ta druhá, a smutnější rovina je bohužel ta, že tím, že jsou lidé k těmto věcem apatičtí, tento přístup to normalizuje a většina si řekne, že se nás to vlastně netýká.
V případě fyzického napadení bude hrát velikou roli i skutečnost, že většina lidí se s násilím v takové podobě přímo nesetkalo.
Tudíž nebuďte jako ostatní. I když člověk může mít strach, je vždy něco, co může udělat a sebe třeba ani přímo neohrozit.
V první řadě, pokud nejste dobře trénování a nemáte zkušenosti není dobré se do rvačky přímo vložit. Takovou variantu nechte spíše jako poslední možnost, pokud již dochází k přímému fyzickému útoku je totiž možné, že by agresor obrátil útok proti vám, jelikož nebude pod přívalem adrenalinu racionálně uvažovat, bude vás vnímat rovnou jako dalšího protivníka.

Přesto je několik věcí, které můžeme udělat, aniž bychom se přímo ohrozili:
- Zavolejte na tísňovou linku - pokud si nejste 100 % jistí, že už někdo jiný nevolá tak je to na Vás (pozor to samé platí i u zdravotních komplikací - i když u postiženého jsou další lidé, vždy se ujistěte, že někdo volal záchranku...), ale zároveň, čím víc lidí na tísňovou linku zavolá, tím líp, lepší deset hovorů, než žádný.
- můžete hlasitě zakřičet, že přijíždí na místo policie – je slušná šance, že agresor ze strachu z právních důsledků začne utíkat
- útok může přerušit i velmi hlasitý zvuk... troubení, siréna, alarm nebo (podobně jako u zvířat) polití větším množstvím tekutiny ( zde opět narážíme na možnost, mít dostatek tekutiny u sebe a dostat se k útočníkovi příliš blízko, což není z hlediska sebeobrany to ideální)
- zjistěte stav napadeného-buďte připraveni po skončení útoku poskytnout první pomoc napadenému. Ale!! Předtím se ujistěte, že útočníci skutečně odešli – vaši pomoc oběti se jim nemusí líbit a můžete se do konfliktu dostat také!!

Pokud jste vysloveně odhodláni a schopní zasáhnout přímo do konfliktu (napadený je například někdo z vašich blízkých) zaútočte, pokud to jde zezadu mimo zorné pole útočníka tak abyste ho překvapili a nedali šanci k obraně.
Například můžete použít bundu a tu mu zezadu přehodit přes hlavu a strhnout ho na zem……
Pokud máte k dispozici nějakou improvizovanou zbraň použijte ji (deštník, hůl, batoh, klíče, ...)
Nesmíte nechat útočníka zvednout se ze země.
Znemožněte mu pohyb prokopnutím kolene z boku. Útočte na rozkrok a na hlavu.
A pokud to jde celou dobu hlasitě řvěte na útočníka povely, aby zůstal ležet a nechal vás být… Aby bylo jasné, že se bráníte a nejste vy agresorem.
Jakmile to bude možné vezměte napadeného a utíkejte do bezpečí.
Vše ihned nahlaste na policii.

A nezapomeňte, že paragraf o nutné obraně se k obraně třetí osoby staví stejně jako k obraně sebe sama. Pokud útok trvá nebo bezprostředně hrozí a obrana byla přiměřená jste z hlediska zákona beztrestní.

#JFL