Proč trénovat venku?

Vzhledem k současným opatřením je to jediná možnost... Je to, ale špatně?? Co nám tedy trénink venku může nabídnout?

Vystupování ze zóny komfortu

- Pro většinu lidí je už samotná představa toho, že budou chodit někam cvičit, velkým vystoupením z konfortní zóny. O cvičení venku a ještě před cizími lidmi na veřejnosti to platí dvojnásob. 

- Poslední dobou vnímáme největší přínos v rozvoji právě těchto měkkých dovedností – jako je např. vystupování ze zóny komfortu - ať už kvůli důležitosti pro prevenci a řešení konfliktů, tak i pro svojí přenositelnost a benefity z toho plynoucí v běžném životě. Dokud někdo není schopen pracovat s těmito omezujícími přesvědčeními, má problémy s cvičením před cizími lidmi (aby ze sebe nedělal hlupáka / co si budou lidé říkat / no já u toho vypadám blbě, apod. = potřeba externí validace), tak je velká pravděpodobnost, že bude mít velké problémy s vystupováním ze zóny komfortu i tam, kde to je potřeba – při překonávání nefunkčního sociálního naprogramování v konfliktních situacích. Beze změny na této úrovni postrádá trénink technik apod. logicky smysl.   Je dobré se o tom nejen bavit, ale prakticky to i dělat, nejlépe pravidelně. Venkovní trénink proto může být skvělou příležitostí. 

- Velkou část svého života trávíme v interiéru, a to zejména během zimních měsíců. Což neznamená, že je to dobře, nebo špatně. Spousta z nás si nedovede představit venkovní aktivitu za jakéhokoliv počasí, ať je to lehce nedobrovolné, musí se venčit pes a podobně a nebo to tak máme prostě nastavené, že každý den být alespoň půl hodiny venku, a to za jakéhokoliv počasí, je prostě fajn. Pobyt venku má obecně pozitivní vliv na náladu. Být venku na čerstvém vzduchu navíc zlepšuje náladu a redukuje depresi či hněv. Podle výzkumníků z Velké Británie, má již 5 minut cvičení v přírodě pozitivní vliv na náladu člověka.

- Tělocvična je pořád svým způsobem sterilní prostředí, které nás podvědomě vede k monotónnosti a automatizaci pohybů. Což je ve svém výsledku příčinou většího počtu zranění. Mimo pozitivních přínosů na fyzické úrovni (pro vazy a šlachy) a propriorecepci obecně (a adaptaci na měnící se podmínky) dokáže trénink venku pozitivně ovlivnit i náš mozek a cvičení na vzduchu stimuluje všechny lidské smysly způsobem, který cvičení v prostorách nedokáže nahradit.

Trénink v reálném prostředí

- V rámci situačního učení (scénáře) dává největší smysl je dělat přímo na místech, kde ke konfliktům dochází.
- Velká rozmanitost výběru tréninkových míst jak pro scénáře, tak i trénink rozvoje pohybových dovedností.
- Trénink v reálném oblečení.
- Z logiky věci dává smysl trénovat tak, jak bychom se případně museli bránit – v reálném oblečení a obuvi, se všemi jeho limitacemi.
- Není špatné počasí, ale jen špatně zvolené oblečení. Jak to zařídit co nejlépe? ... Použijte ideálně funkční oblečení, které budete vrstvit. Doporučujeme i tenké rukavice.

Zvyšování imunity

- Trénink venku (když je veden alespoň trochu rozumně) nevede k větší možnosti nachlazení, ale naopak. Již po několika týdnech (při intenzitě 2x týdně) vede ke zvýšení celkové imunity.

- Tréninkem venku se reálně omezí možnost přenosu různých nemocí (a to nejen Covidu) a v současné situaci to skutečně je jediná možná volba.